Computer Art - alapozó digitális festészeti tanfolyam Orgoványi Gábor képzőművész vezetésévelOrgoványi Gábor


Pege Aladár emlékére

A négyhetes, heti 2×2 órás alapozó tanfolyam a számítógépben rejlő kreatív lehetőségekkel ismerteti meg a résztvevőket, elsősorban a vizualitásra támaszkodva. Mivel minden képalkotás alapja a szabadkézi képességek fejlesztése, a foglalkozásokon kiemelt helyet kap a szabadkézi rajzolás, majd az elkészült munkák digitalizált változatán való alakítás.


Az érdeklődők megismerkednek a legelterjedtebb képmanipuláló programokkal (Adobe Photoshop, Corel Painter, ArtWeaver stb.), de a tanfolyam legfontosabb eleme a szabad, kreatív gondolkodás összevetése a computer kínálta rendkívül gazdag lehetőségekkel. A foglalkozások alapot adnak ahhoz, hogy a résztvevők a számítógépet alkotóeszköznek tekintsék, így az oktatás során megismerkedhetnek a digitalizáló tábla használatával, valamint a mindenki számára elérhető, ingyenes grafikai programokkal.


A tanfolyam végén minden résztvevő egy-egy kiválasztott saját alkotását giclée technikával kivitelezve megkapja. (Giclée = tintafröcsköléses nyomdai eljárással készült művészi nyomat)


Tematika

Téma Előadás Gyakorlat
1. Szabadkézi rajz, eszközök Alapok, arányviszonyok, formaegyensúly a kompozícióban; különböző hagyományos technikák sajátosságaival való megismerkedés: ceruza, tus, grafit, szén, pasztell, akvarell, tempera, olaj, akril Hagyományos szabadkézi rajz készítése (gipsz¬modell, korsók, mértani testek stb. formakompozíciója alapján)
2. Színek, színharmóniák Fő- és kevert színek, a színek derítése és tompítása, lokálszín, színharmónia Az előző foglalkozáson megkezdett rajz finomítása, technikafejlesztés
3. Hagyományos műfajok Hagyományos műfajokkal való ismerkedés: portré, tájkép, csendélet A későbbiek során digitalizálandó alkotás alapjainak elkészítése
4. Extravagáns műfajok Extravagáns műfajokkal való ismerkedés: montázs, digit-art, mixed media stb. Az alkotás folytatása a digitális feldolgozáshoz szükséges szempontok figyelembevételével; konzultáció.
5. Képalkotó szoftverek A digitális technika sajátosságai, a különféle digitalizáló táblák és lehetőségeik; képalkotó szoftverek ingyenes,- ill. próbaverzióinak bemutatása, letöltésük feltételei és módja, valamint a szükséges számítástechnikai háttér ismertetése. A későbbiek során digitalizálandó alkotás folytatása; konzultáció.
6. Digitális játék műalkotásokkal Érdekességek a művészettörténetből, szentségtörő játék híres-neves műalkotásokkal digitálisan. A résztvevők alkotásainak digitalizálása, mentése saját adathordozóra (CD, pendrive), ill. e-mailben való küldése.
7. Digitális alkotások befejezése Az elkészült digitális alkotások megtekintése; konzultáció. Házi feladat: a befejezett alkotások megküldése e-mailben az oktató részére.
8. Keretezési technikák Jellegzetes keretezési technikák: paszpartu, kasírozás, felületfóliázás, fa-, fém- és műanyagkeretek stb. ismertetése; a kép és a keret összhangja; a giclée technika alapjai. Az elkészült – giclée technikával nyomtatott – alkotások bekeretezése; értékelés.Általános információk


Felhasználói szintű, általános file-kezelési számítástechnikai ismeret szükséges!


A tanfolyamok a jelentkezők létszámától függően indulnak.

A csoportlétszám max. 12 fő.


Az alapozó órákon a résztvevők részére papír és ceruza kerül kiadásra, de saját eszközökkel, egyéb technikával is létrehozhatják alkotásaikat.
Orgoványi Gábor

Oktató: Orgoványi Gábor képzőművész


Helyszín:


Foglalkozások:


Díja:

(brutto ár, mely tartalmazza a kiválasztott alkotás kivitelezésének költségét is)
Orgoványi Gábor

Bővebb információ és jelentkezés: info@artoris.hu


Telefon: +36 20/528-2105Speciális grafikai tervezés és nyomtatás


Nagykapacitású, Canon iPF8000 típusú, 12 színű plotterünkön készítünk művészi nyomatokat (giclée), valamint vállaljuk különféle plakátok, egyedi reklámhordozók, dekorelemek tervezését és nyomtatását igény szerint normál vagy speciális papírra, vászonra vagy molinóra, akár 111 cm-es anyagszélességig, 2400 x 1200 dpi felbontással.


Az elkészült nyomatok különlegesen élénk színűek és színhűek, mivel a nyomtató cseppecskéinek mérete csupán 4 picoliter, a fúvókák száma pedig 30 720. A hozzáadott RGB színek nagyobb színskálát eredményeznek, a szürke és a fotó-szürke csökkenti a kép szemcsézettségét. Ezáltal jobb árnyalatvisszaadást, nagy színhűséget és következetes színhasználatot érhetünk el. A pigmenttinta még megvilágított környezetben is stabil színezetű nyomatokat biztosít hosszú éveken át.


A giclée nyomatok megfelelő színbeállításában Orgoványi Gábor képzőművész, a szakszerű számítástechnikai kivitelezésében pedig Pokorádi Árpád mérnök segít az alkotóknak, megrendelőinknek.
Bővebb tájékoztató megtekinthető itt (») a BPIX - Digitális AlkotóCentrum honlapján.


Munkatársunk az alábbi elérhetőségeken áll rendelkezésükre:


Pokorádi Árpád


tel: +3630/942-3822


e-mail: poki@artoris.hu
Rendelésfelvétel és kivitelezés:


COMPRA Kft. székhely:


1094 Budapest, Tűzoltó u. 6.


tel: +361/216-7585Hordozóanyagaink


Vásznak


Matte Canvas 17 UV poliészter-pamut vászon, beltéri használatra


FAB-6 Fabric banner poliészter szövet (zászló), kültéri használatra
Papírok


Verona 250HD művészpapír 250g, beltéri használatra


Canon Matt Coated Paper 140g, beltéri használatra


Presentation Poster Paper C2S 190g, beltéri használatra


Special Blueback Paper 130g/m2, kültéri használatra
Öntapadós vinyl


Self-Adhesive Eco Matte Vinyl, kültéri használatra
Bannerek


Polypropylene Banner, beltéri használatra


Scrim Banner Economy, kültéri használatra
Megrendelést egyéb hordozóanyagokra is felveszünk, ezekről kérje bővebb tájékoztatónkat!
Kiegészítő szolgáltatások


Laminálásanyag:


ClearShield Type C Satin folyékony laminálószer
Vászon kasírozása MDF-reanyagok:


MDF8T, 8 mm vastag téglalap alakú


MDF8G, 8 mm vastag íves oldalú


MDF10T, 10 mm vastag téglalap alakú


MDF10G, 10 mm vastag íves oldalú
Vászon feszítése keretrefeszítő keretek:


18x42 mm fenyőléc, 20-120 cm hosszú


37x50 mm fenyőléc, 20-200 cm hosszú


20x68 mm fenyőléc, egyedi méretű


Áraink megtekinthetőek itt (»)

Személyre Szabott Tervezés

A Műterem vállalja személyre szabott, az architecturális feltételekhez illeszkedő egyedi műalkotások tervezését és kivitelezését megrendelésre közintézményeknek, cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. A személyre szabott, egyedi alkotások minden esetben a megrendelő közreműködésével, interaktív módon jönnek létre.

ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

Előre jelezzük, hogy a műalkotás pontos árát csak a helyszíni bejárást és személyes konzultációt követően, a virtuális SplitDeco-terv elkészítésével egyidejűleg tudjuk meghatározni.

Az árakkal kapcsolatos tájékozódásképpen kérjük, tekintse meg az ArtorisBolt kínálatát, a Műterem értékesítésre szánt alkotásait. Az ott feltüntetett árak brutto (áfá-s) árak, de nem tartalmazzák a helyszínre szállítás és az alkotás installációjának költségeit.

Irány az ArtorisBolt »


ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

Lakberendezés

Igény szerint munkatársunk teljeskörű lakberendezési tanácsadással és tervezéssel áll megrendelői szolgálatába. Segítünk otthonát, munkahelyét kiválasztott SplitDecojával harmóniába hozni, egyedi ötletekkel, bútorokkal és kiegészítőkkel felruházni.


Kapcsolat:

Pokorádi Zsuzsa

tel.: +3620/528-2105

e-mail: info@artoris.hu

1. Helyszíni felmérés

Minden egyes festmény a megbízóval történő konzultáció és a konkrét környezet felmérése alapján, speciálisan az adott helyszínre készül. A konzultáció lehetőséget nyújt az egyéni igények, elvárások feltárására (témaválasztás, preferált színek, formavilág, stílus stb.), míg a helyiség felmérésével jól behatárolható lesz az elkészítendő alkotás majdani elhelyezkedése.


ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

A kiszállás, a helyszíni felmérés, valamint a személyes konzultáció díjtalan!

2. Látványterv készítés - vázlat

A helyszín, illetve a megbízó elképzeléseinek megismerését követően elkészül egy egyedi SplitDeco vázlatterv az Artoris Műterem művészei által javasolt elképzeléssel, ötlettel. Az alkotás első fázisában a digitális technika lehetőségeit kihasználva kerül megkomponálásra az elképzelt alkotás terve. A megrendelő egy méretarányos virtuális képet kap a helyszínről, rajta a számára tervezett SplitDecoval.

ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

A látványterv és a hozzá csatolt árajánlat alapján a megbízó rendelkezhet a munka további folytatásáról 10% foglaló ellenében.

3. Digitális alkotás elkészítése

A virtuális vázlatterv elfogadásával, a megbízó döntése alapján kezdődik meg a digitális SplitDeco festmény kidolgozása. Ebben a fázisban az alkotó minden részletre kiterjedően (végső méret, színek, alak) megalkotja a konkrét SplitDeco digitális változatát. Ez az alkotás szolgál majd alapul kinyomtatott giclée formában a konkrét SplitDeco elkészítéséhez.ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

A jóváhagyott digitális SplitDeco terv a teljes vételár 40%-ának kifizetését vonja maga után.

4. Műszaki előkészítés és Installáció

A digitális tervet egy speciális plotter veti vászonra, ami kasírozással megfelelő alapra kerül. Ezen a művész immár a hagyományos olajfestés útjain haladva végső formájába önti azt. A műszaki előkészítés során a festmény egyedi alakja, valamint rögzítésének módja is kialakításra kerül. A kész alkotás helyhez adaptáltan, a strukturális körülményeknek megfelelő módszerrel kerül rögzítésre. Az így felhelyezett alkotás időtálló, elmozdulás ellen védett.

ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

A vételárból fennálló 50% kiegyenlítésére a helyszíni installációt követően kerül sor.

BPIX Digitális AlkotóCentrum

Megnyilt a BPIX Digitális AlkotóCentrum Budapest szívében, a IX. kerület Ráday u 31/b szám alatt. A hely, ahol a digitális festészettel kapcsolatban mindent megtalál!

ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

A BPIX egy olyan, a digitális festészet népszerűsítését felvállaló alkotóműhely, amely

kiállítóteremként

folyamatosan helyet biztosít a digitális technikát is alkalmazó hazai és külföldi kortárs festőművészeknek a bemutatkozásra;

bemutató műhelyként

megismerteti az érdeklődőket a digitális festészeti technikákkal, művésznyomatok készítésével, nap mint nap élőben megtekinthetővé téve a festőművészek gyakorlati alkotó munkáját;

rendezvényhelyszínként

otthont ad olyan művészeti programoknak, amelyek megismertetik és elfogadtatják hazánkban is a digitális alapokon működő festészetet;

szakmai fórumként

szervezési központként szolgál hazai és nemzetközi digitális művészeti fesztiválok, pályázatok, versenyek meghirdetésére és lebonyolítására;

lehetőséget biztosít a szakmai tapasztalatcserére a digitális alapokon dolgozó festőművészeknek;

igényes nyomtatási feltételeket teremt az alkotóknak, hogy maguk is kivitelezhessék művészi nyomataikat;

bekapcsolódik a kerület iskoláinak vizuáliskultúra-oktatásába.


Nyitva tartás: bejelentkezes alapján


Orgoványi Gábor képzőművész szívesen áll a témában érdeklődők rendelkezésre. Az ide látogatóknak lehetőségük nyílik a digitális alkotómunka segédeszközeivel való megismerkedésre, azok kipróbálására, valamint szakmai kérdésekben folyó eszmecserére is.

Szakmai konzultációhoz időpontegyeztetés folyamatosan lehetséges! Kérjük keresse művészeti vezetőnket az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Orgoványi Gábor

tel.: +3620/211-6048

e-mail: orgo@artoris.hu


Bővebb információk a BPIX-ről: www.bpix.hu

Amit a digitális festészetről tudni érdemes...

ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

Mit nevezünk digitális festménynek?

A digitális festmény a hagyományos festmény egy forradalmian új technika igénybevételével történő megvalósulása. Nem irányzat, nem stílus, hanem bármely irányzatban vagy stílusban, de a hagyományos ecset és olajfesték helyett digitális segédeszközökkel létrehozott műalkotást jelent.

Hogyan készül a digitális festmény?

Ugyanúgy mint a hagyományos technikát alkalmazó festészetben az alkotó festhet modell alapján, egy kép vagy akár a képzelete után. A festőművész azonban festőecset helyett digitális ecsettel, vászon helyett egy digitalizáló táblára alkotja meg művét. Amit így manuálisan megalkot, az egy grafikai szoftver segítségével egyből a számítógép memóriájába kerül. Az így keletkezett alkotás akár közvetlenül a digitalizáló táblán vagy a számítógép monitorján jelenik meg. A festményt egy RIP szoftver és egy plotter (speciális nyomtató) segítségével vászonra lehet nyomtatni, így kézzelfoghatóvá válik. A plotter tintafröcsköléses eljárással veti festővászonra a képet a számítógép memóriájából. Ezt az eljárást hívják giclée (zsiklé) technológiának. Az elkészült giclée ezután a hagyományos festményekhez hasonló módon kivitelezhető: vakkeretre feszíthető, majd díszítő keretbe illeszthető, vagy falemezre, habkartonra való kasírozással akár keret nélkül is felfüggeszthetővé válik.

Miért válik egyre népszerűbbé a digitális festészet?

Az alkotó folyamatosan fejlesztheti tehetségét

A digitális technika használata alkalmas arra, hogy az alkotások bármeddig továbbfejleszthetőek legyenek, egymás vázlatául szolgáljanak. Könnyen lehetővé teszi a művész számára, hogy új irányzatokban, más stílusokban is kipróbálja magát.

Minden eddiginél nagyobb, nemzetközi bemutatkozási lehetőséget ad

A digitális festmények bemutatásához csak számítógép kell, és az internet segítségével minden eddiginél nagyobb kiállítótérben feltüntethetők. Ezáltal az alkotások olyan külföldi rendezvényeken is megjelenhetnek, ahová egyébként a hagyományos festményeket eljuttatni csak nagyon költséges módon lehetne. A digitális festmény elektronikusan pillanatok alatt eljuttatható a kiállítás helyszínére, ahol a giclée technikának köszönhetően kinyomtatható a művész eredeti elképzelésének megfelelően.

Kevésbé időigényes

A digitális festészeti technika alkalmazása jóval gyorsabb, mint a hagyományos festési módok. Míg egy kisebb festmény olajfestékkel való megfestése akár több hetet is igényel az alkalmazott alapanyagok és technika miatt, addig egy digitális festmény elkészítéséhez csak néhány napra van szükség. Így az alkotó az idejét a szellemi alkotás megteremtésére, nem pedig annak fizikai kivitelezésére fordítja.

Kisebb anyagköltségű

A digitális festmények előállításához nincs szükség drága alapanyagokra, festékekre, amíg kinyomtatásra nem kerül az alkotás. A festmények tárolásának helyigénye is csak annyi, ahová a számítógép elfér. Olyan alkotók is megengedhetik maguknak, akiknek nem áll rendelkezésére a megfelelő hely, infrastruktúra, műterem.

Segít a modern technikák, az informatika befogadásában

A számítógép előtt ülő alkotó az informatika „jó oldalát”, a kreativitás lehetőségét, a művészi alkotás szabadságát, önmaga megvalósítását élvezheti. Mindemellett a digitális írástudása is fejlődik.

Az alkotás akár több példányban is kivitelezhető

A számítógépes technikának köszönhetően akár több egymással megegyező példány is előállítható a festményekből. A DigitalArtCatalogue önkéntes nyilvános digitálisfestmény-katalógusban történő regisztráció garantálja a szerzői jogokat a művésznek, így szabadon dönthet hogy digitális alkotását egyetlen példányban, meghatározott számú másolatban, vagy netán korlátlan számban kívánja nyomtatni, sokszorosítani.

A digitálisfestmény-katalógusról bővebben itt tájékozódhat: www.digitartcatalogue.com


Ezekben és további hasonló kérdésekben állunk az érdeklődődők segítségére!

Művészeti kérdésekben Orgoványi Gábor képzőművész, számítástechnikai és nyomtatással kapcsolatos kérdésekben Pokorádi Árpád mérnök áll szíves rendelkezésükre. Elérhetőségeik megtalálhatók a láblécben.

SplitDecoLive élő festészeti showműsor élő zenével

A SplitDeco – manuálisan és digitális technikával készített több különálló, de tartalmilag összefüggő elemből álló funkcionális műalkotás, amely kilépve a szögletes keretből, illeszkedik az adott helyiség architekturális feltételeihez. A SplitDeco stílusban készült kortárs műalkotások dinamizmussal, vitalitással telt életérzést tükröznek.

Nem csoda hát, ha az Artoris Műterem SplitDecói egyszerre csak életre keltek és megmozdultak!

ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

Az Artoris Műterem alkotói által megálmodott, önálló történeteket festészetben megjelenítő SplitDecoLive maga is műalkotás: kissé fényszínház, kissé műtermi bemutató vagy akár utcazenészet, de mindenképpen a zene, a festmény, a fények, a mozgás egységes, megismételhetetlen művészi kompozíciója.

Egy-egy SplitDecoLive performansz keretében improvizáció zajlik zenében és festészetben. Az impovizáló művészek összhangját, az egész előadás megformálását sok együttgondolkodás, próba előzi meg, melynek eredményeképpen a nézőnek úgy tűnik, mintha minden momentum természetesen, önmagából adódóan, véletlenszerűen jönne létre. Az előadások során a szemünk előtt bontakozik ki a kép. Élőzene teszi teljessé az élményt, műfajok harmóniába olvasztása jellemzi a műsort. A szem követi a látványt, a fül a zenét. Az elkészült képen ott láthatjuk az első és az utolsó vonalakat is, az esztétikai élmény kiteljesül, a nézőben feltámad a „jé, hát ezt én is megcsinálhattam volna” érzés.

Tematikailag nem kötött a műfaj: lehet rövid csattanós történet megjelenítése is, vagy akár nonfiguratív, színekkel és formákkal játszó tartalmas és megkomponált látvány.


ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

Egyéb információk és videofelvételek megtekinthetők a SplitDecoLive » menüpontban!

ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

Technika és Látvány

Orgoványi Gábor, a digitális technika elhivatott képviselőjének, performansza során egy projektor vetíti ki az alakuló, egymásba fonódó vonalakat, animációs filmre emlékeztető módon. A festmények egy digitalizáló táblán, digitális ecsettel születnek meg, pont úgy mint a hagyományos festészet esetében. Csak itt a festékpaletta és az ecset helyett az eszköz elektronikus lett.

Gábor művészetének nem célja a digitális festészet, hanem eszköze. A képek, amelyek megjelennek nem torzító grafikai programokkal készült ábrák, hanem valós festmények (így készülnek egyébként a falra kerülő SplitDeco festmények is).

Az egyetlen eltérés, hogy a performansz során kialakuló képek nem egy pillanat rögzülései, hanem történetet mondanak, el, a történet a szemünk előtt alakul. Közben láthatjuk az egyszál ceruzarajztól a széles ívű ecsetvonásokkal felvetett képek sokaságát.


Ez a technika és látvány előadható koncerteken, mint látványos illusztráció, színházi előadások betétjeként vagy díszletbe komponált elemként, illetve rendezvényeken akár önálló produkcióként is. A téma szabadsága rendkívül sok alkalmazási területet biztosít.


Az alábbi képkocka a várpalotai Helyőrségi Klubban rendezett SplitDeco kiállítást megnyitó Kávétenger c. előadás egyik jelenete. Itt a speciális installáció helyett az előtér kazettás üvegablaka szolgált "vetítővászonként". A bordázott üvegfelület lenyűgöző módon törte a hátulról érkező fényt, érdekes hatást keltett a színek megcsillantásával.

ÁÍŰŐÜÖÚÓÉ

Az előadásról készített felvétel megtekinthető Videotárunkban.

Irány a Videotár! »

Az Artoris Műterem értékesítésre kínált termékei, szolgáltatásai

Kész műalkotások »

Az Artoris Műterem művészeinek meglévő alkotásaiból (SplitDeco festmények, vázák, órák és egyéb enteriőr kiegészítők) válogathat minden kedves érdeklődő, aki ellátogat webshopunkba, az ArtorisBoltba.

Tekintse meg kínálatunkat: www.artorisbolt.startuzlet.hu

Egyedileg tervezett műalkotások »

Egyedi, személyre szabott és helyszínre tervezett SplitDeco műalkotást szeretne rendelni?! Kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal alábbi elérhetőségein:

Pokorádi Zsuzsa

tel: +3620/528-2105

e-mail: info@artoris.hu

Képzés »

Amennyiben digitális festészettel kapcsolatosan szeretné ismereteit bővíteni, úgy ajánljuk kiscsoportos Computer Art tanfolyamunkat Orgoványi Gábor képzőművész vezetésével.

Jelentkezés és bővebb információk:

Pokorádi Árpád

tel: +3620/528-2105

e-mail: poki@artoris.hu

Tanácsadás »

Székhelyünkön és hamarosan nyíló kiállítótermünkben biztosítjuk a személyes szakmai konzultáció lehetőségét művészeti kérdésekben Orgoványi Gáborral, illetve a művésznyomatok kivitelezése tekintetében Pokorádi Árpáddal.

Időpontegyeztetés:

Orgoványi Gábor

tel.: +3620/211-6048

e-mail: orgo@artoris.hu

Pokorádi Árpád

tel: +3620/528-2105

e-mail: poki@artoris.hu

Művészi nyomatok kivitelezése »

Ráday utcai műtermünk felújítása ideje alatt átmenetileg a művészi nyomatokat, gicléeket székhelyünkön nyomtatjuk, illetve kivitelezzük. Amennyiben egyedi alkotását szeretné kinyomtatni, keretre feszíttetni, kasíroztatni vagy lamináltatni, kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal alábbi elérhetőségein:

Pokorádi Árpád

tel: +3620/528-2105

e-mail: poki@artoris.hu

Performansz »

Önálló programként vagy rendezvények kísérőprogramjaként szolgáló SplitDecoLive festészeti előadásunk megrendelhető az alábbi elérhetőségeken:

Pokorádi Zsuzsa

tel: +3620/528-2105

e-mail: info@artoris.hu

FIGYELEM!

Az Artoris Műterem által kínált szolgáltatások az alábbi megrendelőablak segítségével is megrendelhetők! Válassza ki, a Műterem mely szolgáltatását kívánja igénybe venni, adja meg elérhetőségeit, s munkatársunk 1 munkanapon belül felkeresi Önt!

Megrendelőablak - Hamarosan...